برگه ژئوتکنیک
با توجه به وابستگی رفتار سازه در برابر زلزله به تیپ خاک، ضروری است که قبل از احداث، تیپ خاک شناسایی و برگه ژئوتکنیک تهیه شود. در این خصوص بد نیست بدانید که در تهران برای ساختمانهایی که بیش از ۶ سقف دارند، یا ساختمانهایی با متراژ زیربنای بیش از ۲۰۰۰ متر، انجام تست خاک نظاممهندسی و دریافت برگه ژئوتکنیک الزامی است. ناگفته نماند که انجام تست خاک برای اخذ جواز ساختمان الزامی بوده و سازمان نظاممهندسی بر صحت آن نظارت دارد.
جهت تهیه برگه سبز ژئوتکنیک با گروه عمارت سازان آروین در تماس باشید. همچنین میتوانید نقشه ساختمان خود را از صفر تا صد به ما بسپارید.
برگه سبز خاک
همانطور که اشاره کردیم، منظور از برگه از سبز خاک آزمایشهایی است که برای بررسی دقیق ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک انجام میشود. قبل از ساخت یک پروژه، اخذ برگه سبز خاک ضروری است چراکه باید در ابتدا خاک موردبررسی قرارگرفته و اطمینان ایجاد شود که سازه موردنظر در برابر خطراتی همچون زلزله مقاوم است. اخذ برگه سبز خاک به مهندسین این اجازه را میدهد تا فرایند ساخت پروژه مدنظر را استارت زده و از مقاومت سازه موردنظر اطمینان حاصل کنند.
مراحل اخذ برگه سبز ژئوتکنیک
الزامی است که در مرحله تست خاک، فیلمی از نحوه انجام تست خاک توسط کارشناس گرفته و برای سازمان نظاممهندسی به همراه مدارک ارسال گردد. بیشک میدانید که اولین مرحله از این آزمایشات، حفر گمانه است. در این مرحله باید فیلمبرداری شامل موقعیت ملک، تابلو مشخصات کارگاه و موقعیت حفر گمانه باشد.
اکنونکه با برگه سبز خاک و برگه سبز ژئوتکنیک آشنا شدیم، بد نیست بررسی کوتاهی از مراحل اخذ برگه سبز ژئوتکنیک داشته باشیم. همانطور که اشاره کردیم، برای شروع یک پروژه و احداث سازههای موردنظر، اخذ برگه سبز خاک ضروری است. اما چگونه میتوانیم برگه سبز ژئوتکنیک را دریافت و مراحل آن به چه صورت است؟
در آزمایشگاهها سایر آزمایشها نیز بر روی خاک انجام میشود. آزمایشهایی نظیر دانهبندی خاک، برش مستقیم، تحکیم و تکمحوری و…، از دیگر آزمایشهایی است که برای اخذ برگه سبز ژئوتکنیک باید بر روی خاک انجام شوند. بعدازاین مرحله، تقریباً ۱۰ روز طول میکشد تا بررسیهای انجامشده و تائید و به شهرداری ارسال و درنتیجه برگه سبز ژئوتکنیک صادر شود.
پس از مشخص کردن تعداد گمانههای لازم و عمق آنها برای انجام بررسیهای تست خاک، شرکت خدماتی که در این زمینه آزمایش میکند، قبل از اقدام به حفاری، گمانهها را به سازمان نظاممهندسی اعلام کرده تا در صورت نیاز، متخصصین به محل حفاری اعزام شوند. در مرحله بعد، آزمایش خاک که شامل مراحلی نظیر نمونهگیری خاک، آزمایشهای spt و…، انجام میشود.
قیمت آزمایش خاک
اگر قصد دریافت برگه سبز خاک را داشته باشید، بیشک برایتان سؤال است که قیمت آزمایش خاک چقدر است؟ یا به عبارتی سادهتر، فرایند آزمایش بر روی خاک و اخذ برگه سبز خاک چه قیمتی را به دنبال دارد؟ برای پاسخ به این سؤال باید گفت هزینه تست خاک نظاممهندسی و اخذ برگه سبز ژئوتکنیک، هزینهای ثابت نبوده و در مناطق مختلف متفاوت است.
در این خصوص بد نیست بدانید که پارامترهایی که در هزینه آزمایش خاک تأثیرگذارند شامل متراژ ساختمان، محل احداث پروژه مدنظر، شیوه انجام حفاری و میباشند که قیمت آزمایش خاک را تعیین میکنند.
بهطورکلی باید گفت قیمت آزمایش خاک شامل قیمت حفاری دستی، قیمت حفاری با دستگاه و مراحل اخذ برگه سبز ژئوتکنیک است. به این معنا که قیمت آزمایش خاک تحت تأثیر موارد گفتهشده بوده و نمیتوان قیمت ثابتی را برای آن بیان کرد. ناگفته نماند که بخشی از هزینههای نهایی قیمت آزمایش خاک مربوط به هزینههای دفترچه گزارش خاک و اخذ تأییدیه نظاممهندسی است.
انواع تست خاک
اکنونکه بهطور کامل با تست خاک و اخذ برگه سبز ژئوتکنیک آشنا شدیم، بد نیست بررسی کوتاهی از انواع تست خاک نظاممهندسی نیز داشته باشیم. همانطور که اشاره کردیم، تست خاک نظاممهندسی برای بررسی خاک منطقه موردنظر انجام میشود تا بتوان اطمینان حاصل کرد که پروژهای که قرار است در آن منطقه احداث شود، در برابر خطراتی همچون زلزله مقاوم است.
تست خاک نظاممهندسی در انواع مختلفی است که رایجترین آنها عبارتاند از آزمایش spt، آزمایش مکانیک خاک بارگذاری صفحه، آزمایش خاک همارز ماسهای، آزمایش خاک تحکیم، آزمایش سه محوری خاک، آزمایش خاک دانهبندی و هیدرومتری و…
ژئوتکنیک چیست؟
اکنونکه درباره برگه ژئوتکنیک بحث میکنیم، ممکن است برایتان سؤال ایجاد شود که اصلاً ژئوتکنیک چیست؟ برای پاسخ به این سؤال باید گفت ژئوتکنیک دانش پویایی است که محیط مکانیکی زمینشناسی و عملکرد آن را به مهندسان نشان داده و کار آنها را در خصوص شناسایی تیپ خاک آسان میکند. ژئوتکنیک به اطلاعات تکنیکی مربوط به زمین پرداخته و جزئی از شاخههای زیرمجموعه مهندسی عمران است.
از اطلاعات حاصلشده این علم در زمینههای مختلفی نظیر برنامهریزی، طراحی، اکتشافات، ساخت و بهرهبرداری و…، استفاده میشود. اطلاعات بهدستآمده از علم ژئوتکنیک شامل دامنه گستردهای است که از دادهها در زمینههای مکانیکی خاک، مکانیک سنگ، منابع آب و غیره به دست میآید.
به عبارتی سادهتر، علم ژئوتکنیک مطالعه رفتار مهندسی سنگها و خاکها در محل اجرای طراحهای عمرانی و ارائه بهترین راهحل برای بهسازی شرایط زمین در محل پروژهها است. در کنار این عبارت ممکن است با عبارتی نظیر ژئومکانیک نیز روبهرو شوید که در این خصوص باید گفت فرق دانش ژئوتکنیک با ژئومکانیک در این است که ژئومکانیک رفتار مهندسی سنگها و خاکها در محل اجرای پروژه را بررسی میکند درحالیکه ژئومکانیک این رفتار را در آزمایشگاه بررسی میکند.
دادههای ژئوتکنیکی
دادههای ژئوتکنیکی چیست؟ برای پاسخ به این سؤال باید گفت دادههای ژئوتکنیکی آن دسته از اطلاعات مربوط به زمین هستند که در اکتشاف، طراحی، برنامهریزی و ساخت و بهرهبرداری در سازههای مهندسی و پروژههای عمرانی و معدنی بهکاررفته و ایمنی پروژه موردنظر را تضمین میکند. دادههای ژئوتکنیکی دامنه گستردهای از اطلاعات را در زمینههای مکانیک خاک، مکانیک سنگها، منابع آب، مهندسی عمران و زمینشناسی مهندسی شامل میشوند.
دادههای این علوم در هر پروژه عمرانی یا معدنی در طی چند مرحله و توسط روشهای مختلف اکتشافات سطحی و زیرزمینی تولید میشوند. ناگفته نماند که این دادهها ممکن است به شکل خام بوده یا دادههایی باشند که مورد تعبیر قرارگرفته میشوند.
مهندسی ژئوتکنیک
مهندسی ژئوتکنیک یکی دیگر از عناوینی است که در این مقاله جهت آشنایی بیشتر شما با برگه سبز خاک یا برگه ژئوتکنیک موردبررسی ما قرارگرفته میشود! درواقع مهندسی ژئوتکنیک بهعنوان زیرمجموعه از مهندسی عمران است که بیشتر در ارتباط با مواد و مصالح ژئوتکنیک به شاخههایی از قبیل مکانیک خاک، زمینشناسی، مهندسی پی و مکانیک سنگ تقسیم میشود.
در میان این شاخهها، مکانیک خاک از اهمیت زیادی برخوردار است. این علوم شاخهای از علوم مهندسی است که به مطالعه مشخصات فیزیکی و رفتار توده خاک تحت بارهای وارده میپردازد. در کنار مهندسی خاک، مهندسی پی نیز که بیشتر تحت عنوان مهندسی فونداسیون شناخته میشود، یکی دیگر از علوم پرکاربرد است که کاربرد علوم مکانیک در خاک را بررسی میکند.
بهطورکلی باید گفت مهندسی ژئوتکنیک به خصوصیات فیزیکی و مکانیکی سنگها نظیر پیشبینی و عملکرد واکنش خاک، عملکرد خاک و سنگ، پایداری شیبهای طبیعی، بررسی عملکرد خاکهای مسئله دارد و…، میپردازد.
جمعبندی از برگه ژئوتکنیک
در این مقاله سعی بر آن شد تا بررسی کاملی از برگه ژئوتکنیک و برگه سبز خاک داشته باشیم. همانطور که مطالعه کردید با توجه به رفتار سازه در برابر زلزله به تیپ خاک، الزامی است که قبل از احداث، تیپ خاک شناسایی و برگه سبز ژئوتکنیک تهیه شود. برای تهیه این برگه، در ابتدا تست خاک نظاممهندسی باید انجام شود تا متخصصین اطمینان حاصل کنند که خاک منطقه موردنظر برای احداث سازه مناسب است. در این مقاله همچنین با مراحل اخذ برگه سبز ژئوتکنیک و انواع تست خاک نظاممهندسی نیز آشنا شدیم.