.jpg - نقشه ساختمان

نقشه ساختمان

طراحی نقشه ساختمان یکی از حرفه‌هایی است که نیاز به مهارت و دقت بالا دارد تا در نهایت نتیجه نهایی منحصربه‌فرد و همین‌طور شیک باشد. به‌صورت کلی طراحی‌هایی را ایده آل می‌دانیم که تناسب کامل با ماهیت محیط را داشته باشند. به‌طور مثال هیچ‌گاه نباید طراحی نقشه‌ای که مختص به محیط‌های اداری است را برای یک محیط مسکونی در نظر گرفت و همین‌طور بالعکس.

در نظر داشته باشید که تناسب با ماهیت تنها یکی از نکاتی است که در طراحی باید به آن دقت کرد و مواردی مانند نور محیط، استفاده مفید از متراژ زمین، سیرکولاسیون، بالکن و بسیاری از موارد دیگر نیز حائز اهمیت هستند.

اگر علاقه‌مند به یادگیری نکات بیشتری در مورد طراحی نقشه ساختمان هستید، پیشنهاد می‌شود تا پایان این مطلب با ما همراه باشید. در ادامه مجموعه عمارت سازان آروین هر آنچه را که نیاز است برای طراحی نقشه ساختمان بهتر بدانید، در اختیار شما عزیزان قرار خواهد داد.

هدف از ترسیم انواع نقشه ساختمان چیست؟

ترسیم نقشه‌های ساختمانی کمک می‌کند تا قبل از پیاده‌سازی طرح تمامی مشکلات احتمالی پدیدار شود و قبل از اجرا نسبت به حل آن اقدام شود. از طرفی دیگر با پیاده‌سازی طراحی‌ها، افراد دقیقاً می‌دانند که چه باید انجام بدهند درواقع مسیر ساختمان‌سازی را این نقشه‌ها تعیین می‌کنند و حکم راهنما را دارند. در ادامه به برخی دیگر از مزایای ترسیم انواع نقشه‌های ساختمانی اشاره خواهیم کرد:

  • با ترسیم نقشه ساختمانی کارفرما مطلع می‌شود که در نهایت سازه به چه شکل درمی‌آید و در صورت عدم موافقت قبل از اجرا آن را اعلام می‌کند و یا انتقادات و پیشنهادات خود را برای ویرایش طرح بیان می‌کند.
  • نقشه‌های ساختمانی سبب می‌شود تکلیف جزئیات ساختمان نیز به‌طور دقیق مشخص شود.
  • در پلان‌ها بخش‌هایی که نیاز به کار و زمان بیشتر دارند، مشخص می‌شوند.
  • طراح می‌تواند در این پلان‌ها ایده‌های خود را ثبت کند و در هنگام اجرا به‌صورت اصولی پیاده‌سازی شود.
1 - نقشه ساختمان

انواع نقشه‌ها ساختمانی

اگر بخواهیم نقشه‌های ساختمانی دسته‌بندی کنیم باید گفت به‌صورت کلی می‌توان انواع نقشه‌های ساختمانی را در سه گروه طبقه‌بندی کرد:

نقشه‌های سازه‌ای

نقشه‌های سازه‌ای بیشتر مورد کاربرد مهندسان می‌باشند. در این پلان‌ها به مواردی مانند ابعاد و مکان دقیق قرارگیری ستون‌ها و محورهای آن‌ها، ابعاد و محل قرارگیری  تیرها و نحوه اجرای آن‌ها در سقف هر طبقه، تعداد و ابعاد و محل قرارگیری انواع پی‌ها و بسیاری از موارد دیگر ذکر می‌شود.

علاوه بر موارد بالا این نقشه محل قرارگیری فدراسیون، سازه نگهبان، اعضای مهاربندی و… را نیز مشخص می‌کند.

نقشه‌های تأسیساتی

نقشه‌ها یا پلان‌های تأسیساتی، مجموعه‌ای از نقشه‌ها هستند که در آن مواردی مانند مکان و ارتباط دقیق همه کلید و پریزها، تجهیزات برق و سیم‌کشی آن‌ها مشخص می‌شوند. در این نقشه‌ها معمولاً موارد دیگر مانند مسیر آب، تهویه‌ها، هواکش‌ها، تعداد و مکان دقیق پله‌ها و… نیز ذکر می‌شود.

این نقشه‌ها نیز خود به دو گروه عمده طراحی نقشه برقی و مکانیکی تقسیم می‌شوند.

نقشه معماری

پلان‌های معماری، پلان‌هایی هستند که به‌طور دقیق و با ذکر اندازه و ابعاد نشان می‌دهند که هر جز باید در کجا قرار بگیرند. این پلان توسط معماران به‌دقت طراحی می‌شود.

امروزه با پیشرفت تکنولوژی معمولاً مهندسان نقشه‌کشی معماری را به‌صورت دستی کمتر انجام می‌دهند و همین امر سبب می‌شود تا خطاها و مشکلات پیش‌آمده در آن به کمترین حالت خود برسد.

نمونه نقشه ساختمان با مشخصات کامل پروژه

گروه عمارت سازان آروین دارای بیش از 120 پروژه انجام شده در این زمینه می باشد.
دو 1 - نقشه ساختمان
یک - نقشه ساختمان

پروژه  شهرآرا

 

پروژه مسکونی

پنج طبقه جنوبی واقع در شهرآرا

منطقه 2

ابعاد زمین 10.50 در32 متر مربع

مساحت کل زمین: 336 مترمربع

متراژ زیر بنا: 232.74 مترمربع

متراژ کل : 1500 مترمربع

در هر طبقه دو واحد مسکونی

مساحت هر طبقه 170- 180 مترمربع

دو - نقشه ساختمان
یک - نقشه ساختمان

 پروژه  شریعتی

پروژه مسکونی پنج طبقه جنوبی واقع در خیابان شریعتی – منطقه 1

ابعاد زمین: ضلع شمال شرقی : 9.30 متر مربع ضلع شمال غربی : 4.00 متر مربع  ضلع غربی: 29.90 متر مربع

ضلع جنوبی:  7.50  متر مربع

ضلع شرقی:  32.50 متر مربع

مساحت کل زمین: 399.50 مترمربع

متراژ زیر بنا: 236.30 مترمربع

متراژ کل : 2236.80 مترمربع

در هر طبقه دو واحد مسکونی به مساحت 105.80 مترمربع

دو - نقشه ساختمان
یک - نقشه ساختمان

پروژه  نارمک

 

پروژه مسکونی

پنج طبقه جنوبی

واقع در نارمک

منطقه 8

ابعاد زمین: 12.5 در 26.75  متر

مساحت کل زمین: 334.37 مترمربع

متراژ زیر بنا: 234.60 مترمربع

متراژ کل : 1625.05 مترمربع

در هر طبقه یک واحد مسکونی به مساحت 214 مترمربع

دو - نقشه ساختمان
یک - نقشه ساختمان

پروژه  مرزداران

منطقه 2

نقشه ساختمان مسکونی

دو نبش واقع در مرزداران – بلوار جانبازان

پنج طبقه ، دو زیرزمین و یک پیلوت

ابعاد زمین 10 در 30 متر مربع

مساحت کل زمین: 300 مترمربع

متراژ زیر بنا: 261.70 مترمربع

متراژ کل : 1865 مترمربع

در هر طبقه یک واحد مسکونی ب

مساحت هر طبقه 176 مترمربع

دو - نقشه ساختمان
یک - نقشه ساختمان

پروژه  آسمان 9

منطقه 2

پروژه مسکونی واقع در سعادت آباد –آسمان 9

چهار طبقه شمالی – یک زیرزمین و یک پیلوت (دو واحد دوبلکس)

ابعاد زمین: 5 در 20

مساحت کل زمین: 100 مترمربع

متراژ زیر بنا: 67 مترمربع

متراژ کل : 405 مترمربع

در هر طبقه یک واحد مسکونی

مساحت هر طبقه 43 مترمربع

نکات طلایی طراحی نقشه ساختمان

برای داشتن طراحی نقشه ساختمان بی‌نقص باید به نکات بسیار زیادی توجه کرد. این نکات آن‌قدر زیاد هستند که اگر بخواهیم به همه آن‌ها به‌صورت جزئی اشاره‌کنیم قطعاً از حوصله شما خارج می‌شود. در ادامه به 8 نکته طلایی که به شما کمک می‌کند نقشه ساختمان بهتری داشته باشید، اشاره خواهیم کرد.

  1. توجه ویژه عبور و مرور راحت ساکنین

همان‌طور که می‌توان از تیتر حدس زد، منظور از عبور و مرور راحت این است که ساکنین یک ساختمان به‌راحتی بتوانند به قسمت‌های مختلف دسترسی داشته باشند و موقعیت فضاها نسبت به یکدیگر درست باشد. به‌طور مثال برای راحتی بهتر ساکنین معمولاً اتاق‌خواب و سرویس‌های بهداشتی را در طراحی نزدیک به هم قرار می‌دهند و یا در طراحی پله‌ها به این نکته توجه می‌کنند که عرض پله‌ها برای عبور دو نفر به‌طور همزمان مناسب باشد.

رعایت همین نکات ریز در نهایت به آرامش بیشتر ساکنین کمک می‌کند.

2. سیرکولاسیون و فضاهای داخلی

سیرکولاسیون یکی دیگر از عناصر طراحی نقشه محسوب می‌شود که در ساختمان‌ها و فضاهای عمومی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. سیرکولاسیون به معنی گردش افراد در فضا و دسترسی به بخش‌های مختلف ساختمان می‌باشد.

در محیط‌های عمومی (موزه‌ها، هایپرمارکت‌ها، هتل‌ها و…) که ترددها معمولاً بسیار بیشتر است، طراحان داخلی به سیرکولاسیون توجه ویژه می‌کنند و محل قرارگیری خروج‌های اضطراری، آسانسورها، پله‌ها، پله برقی‌ها و… را در مناسب‌ترین حالت قرار می‌دهند.

از سیرکولاسیون‌هایی که مربوط به محیط داخلی خانه‌ها هستند، می‌توان به این مورد اشاره کرد که معمولاً سعی می‌شود آشپزخانه را در جایی قرار دهند که به‌صورت مستقیم از پذیرایی دید نداشته باشد زیرا در صورت دیدمستقیم ممکن است افرادی که در آشپزخانه کار می‌کنند، کمی معذب شوند.

3. توجه به نور ساختمان

یکی از مهم‌ترین نکاتی که تأثیر بسیار زیادی در بهتر دیده شدن نقشه ساختمان دارد، نور طبیعی است. طراحان و معماران باید نقشه‌های ساختمان را به‌گونه‌ای طراحی کنند که محیط داخلی ساختمان کم نور نباشد. طراحی کم نور، ساختمان را بی‌جون و خسته‌کننده جلوه می‌دهد و از طرفی بار منفی بر روی سلامت روان افراد می‌گذارد. البته توجه داشته باشید که در برخی از مواقع نور طبیعی بیش‌ازاندازه نیز موجب سلب آرامش می‌شود.

جالب است بدانید ملاک اصلی بسیاری از افراد در هنگام اجاره و خرید ساختمان، نور کافی می‌باشد بنابراین نورپردازی طبیعی مهم‌ترین عنصری است که نمی‌توان از آن غافل شد.

به منظور بهره‌گیری از نور طبیعی روز، سازه‌ها باید در شمال و جنوب قرار بگیرند. در نظر داشته باشید که هر قسمت از یک طراحی میزان متناسبی نور نیاز دارد. به‌طور مثال میزان نور موردنیاز برای اتاق‌خواب با آشپزخانه متفاوت است.

در سیرکولاسیون به تردد افراد کم‌توان و معلول نیز توجه ویژه می‌شود.

4. توجه به کودکان

اگر طراحی نقشه را برای خانواده‌هایی انجام می‌دهید که دارای کودک هستند و یا در انتظار تولد فرزند می‌باشند، به ایمنی کودکان توجه ویژه داشته باشید. به‌طور مثال از طراحی سطوحی که امکان بالا رفتن کودک در آن وجود دارد، خودداری کنید و یا دستگیره‌های درب که به‌صورت معمول در ارتفاع یک متر قرار می‌گیرند را در ارتفاع بالاتری قرار دهید تا کودکان نتوانند آن‌ها را باز کنند.

5. طراحی پله‌ها

طراحی پله‌ها شاید در نگاه اول آسان به نظر برسد اما به‌صورت کلی طراحی این بخش همراه با پیچیدگی بسیار زیادی است به همین دلیل به طراحان و معماران توصیه می‌شود که حتماً طراحی خود را از این بخش شروع کنند و بعد به سایر اجزا بپردازند.

در طراحی پله‌ها حتماً به استانداردهای لازم مانند ارتفاع، عرض، پاگرد و… توجه داشته باشید.

6. به متراژ توجه داشته باشید.

بسیاری از طراحان برای فروش بهتر ساختمان‌ها سعی می‌کنند با وجود متراژ کم، اتاق‌های سه‌خوابه طراحی کنند که این امر سبب کاهش کیفیت طراحی می‌شود.

به‌صورت کلی در ساختمان‌هایی که کمتر 120 تا 130 متر هستند، طراحی اتاق سوم یک اشتباه بزرگ محسوب می‌شود. طراحی اتاق سوم سبب می‌شود محیط‌های دیگر متراژ کافی نداشته باشند و از طرفی عملکرد آن‌ها کاهش پیدا کند.

7. نشیمن خصوصی طراحی کنید.

درصورتی‌که متراژ و محیط ساختمان به شما اجازه می‌دهد، پیشنهاد می‌شود در طراحی خود نشیمن خصوصی قرار دهید. این کار جلوه ویژه‌ای به طراحی نقشه شما می‌دهد و ساختمان ساخته‌شده با این طرح به‌سرعت به فروش می‌رسد.

8. تراس را فراموش نکنید.

طراحی تراس همراه با نکات بسیار زیادی از جمله انتخاب محل قرارگیری درست، اندازه و مساحت مناسب،  دسترسی‌های تراس و… می‌باشد.

در طراحی تراس کنید محل قرارگیری آن را در جایی قرار دهید که مستقیماً از طریق آشپزخانه راه داشته باشد. این امر سبب سهولت بیشتر ساکنین می‌شود.

9. به فروش نیز دقت داشته باشید.

در طراحی‌های خود حتماً به فروش دقت ویژه داشته باشید. برای اینکه فروش سازه‌ها آسان‌تر باشد، تنها کافی است نقشه‌هایی را تهیه کنید که کاربردی‌تر باشند و از اجرا طرح‌هایی که ممکن است عامه‌پسند نباشند خودداری کنید.

سعی کنید از متراژهایی که در اختیاردارید به مناسب‌ترین و مفیدترین شکل ممکن استفاده کنید.

نقشه ساختمان شیک

برای ایده گرفتن بیشتر شما عزیزان در ادامه نقشه‌هایی را قرار می‌دهیم که دقت به این نقشه‌ها به افزایش قدرت ذهن شما در نقشه‌کشی کمک ویژه می‌کند:

  1. نقشه‌های ساختمان با عرض 10 متر
.jpg - نقشه ساختمان
e1708694795883 - نقشه ساختمان

2. نقشه ساختمانی ساده

ss 1 - نقشه ساختمان
aa - نقشه ساختمان

کلام پایانی

در این مقاله سعی داشتیم به برخی از مهم‌ترین نکاتی که رعایت آن‌ها تأثیر معجزه‌آسایی در طرح نهایی شما می‌گذارد، اشاره‌کنیم. نکاتی مانند توجه به ایمنی، نور، فروش بهتر، پله‌ها، کودکان و… به بهتر دیده شدن طراحی‌ها کمک می‌کند و از طرفی فروش سازه‌ها را آسان می‌سازد.

انواع نقشه‌های ساختمانی کدم‌اند؟

نقشه معماری، نقشه‌های تأسیساتی، نقشه‌های سازه‌ای.

هدف از ترسیم نقشه ساختمان چیست؟

با ترسیم نقشه ساختمانی کارفرما مطلع می‌شود که درنهایت سازه به چه شکل درمی‌آید.

نقشه ساختمان چه مواردی را مشخص می‌کند؟

محل قرارگیری فدراسیون، سازه نگهبان، اعضای مهاربندی، مکان و ارتباط دقیق همه کلید و پریزها، تجهیزات برق و سیم‌کشی آن‌ها و….