نحوهی طراحی نما
طراحی بخش خارجی یک ساختمان، به ویژه آن قسمت که به محیط پیرامون یا به خیابان متصل است، بهعنوان طراحی نما شناخته میشود. این نوع طراحی، همه جزئیات مرتبط با ساختمان ازجمله درب، پنجره، سقف، نورپردازی، کانالها، پوستر و غیره را در برمیگیرد. طراحی نما، عامل حیاتیای است که بر تاثیرپذیری ساختمان در محیط اطراف آن تأثیر میگذارد. بهعبارتدیگر، نما باعث افزایش تأثیرات بصری و جذابیت ساختمان میشود.
اگر طراح، طراحی نما و نقشه ساختمان را بهدرستی اجرا کند، ارزش ساختمان را ازلحاظ ایمنی و اقتصادی نیز افزایش میدهد. بهطورکلی، طراحی نما با افزایش ارتباط بین ساختمان و محیط اطراف، میتواند به بهرهوری از انرژی، جذابیت و زیبایی ساختمان، و افزایش ارزش اقتصادی آن کمک کند.
انواع طراحی نما
2. نمای مدرن
معماری مدرن یک سبک جهانی است که با ظهور انقلاب صنعتی و افزایش سرعت ساخت و ساز شکل گرفت و طی سالهای گذشته پیروان زیادی پیدا کرد. در طراحی نمای آپارتمان به سبک مدرن، از اشکال هندسی ساده، خطوط صاف و واضح، ترکیب اشکال بهصورت نامتقارن، بامهای مسطح، طرحهای باز و آشکار استفاده میشود و ترکیب این طراحی با متریالهای مدرن روز مانند شیشه، فلز، بتن و غیره، نمایی مدرن را ارائه میدهد. در این سبک، استفاده از تزئینات و جزئیات به حداقل میرسد.
1. نمای کلاسیک
معماری سبک کلاسیک معمولاً به معماری باستانی یونان و روم اشاره دارد، که با مشاهده دقیق آنها میتوان ویژگیهای اصلی این سبک را دریافت کرد. این نوع نماها به دلیل معماری پیچیدهتر و استفاده از مواد ساختمانی گرانقیمت مانند سنگهای طبیعی مرمر، گرانیت و ترواورتن، بهعنوان نمادی از لوکس بودن و طبقه مرفه جامعه معروفاند، اگرچه این طراحیها در ساختمانها و آپارتمانهای مدرن بهطور گستردهتری استفاده نمیشوند. با این حال، لازم است بپذیریم که این نماهای کلاسیک به شهر چندگانگی میآورند و به آن زیبایی و تازگی میبخشند.
4. نمای باهاوس
این سبک ابتدا بهعنوان نام یک مدرسه هنری در آلمان شناخته میشد که پس از جنگ جهانی اول برای اتحاد هنرمندان و صنعتگران ایجاد شد، و بعداً به یک سبک در معماری تبدیل شد. در مدرسه باوهاس، معماران آموزش میبخشیدند که از عناصر غیرضروری و تزئیناتی که کاربردی نبوده و صرفاً جنبه تزئینی دارند، پرهیز کنند. این سبک از تزئینات کمتری استفاده میکند و برخلاف سبکهای دیگر، بامهای صاف و استفاده از متریالهای صنعتی مانند فولاد را دارد. والتر گروپیوس، بنیانگذار مدرسه هنری باوهاس در آلمان، از معماران برجسته این سبک است.
6. نمای اسلامی
سبک طراحی نمای اسلامی، تمام سازههایی که از این سبک نما بهره بردهاند، از وحدت و هویت یکسانی برخوردارند. وحدت، بارزترین خصوصیت این سبک نما است.
از المانهای این سبک میتوان به جزئیات تزئینی اشاره کرد که شامل اشکال هندسی، کاشیهای رنگی چندضلعی، خطاطی بر روی کاشیها و آجر است.
این نما بیشتر برای اماکن مذهبی و سنتی استفاده میشود.
3. نمای مینیمالیسم
سبک سادهگرایی یا مینیمالیسم نیز نوع دیگری از طراحی است که در ایران به ندرت دیده میشود. در این نوع طراحی، اصل در سادگی، نفی هرگونه تزئینات زائد، استفاده ساده و صریح از فرمها و مصالح است. در این سبک، مصالح بهکاررفته معمولاً یک یا دو نوع مصالح هستند و بسیار به ندرت تعداد مصالح بیشتر از دو نوع میشود. در ایران، تعداد اندکی از این نوع نماها طراحی و ساختهشده است و منتظر است که در آینده تعداد آنها افزایش یابد و تعداد نماهای با مصالح متعدد و فرمهای شکسته کاهش یابد. جهت طراحی نما در سبک های مختلف با گروه مهندسی عمارت سازان آروین در تماس باشید.
5. نمای رومی
بین انواع سبکهای نما، سبک طراحی نمای رومی یکی از پرطرفدارترینهاست، که در ایران نیز محبوب است. این سبک جلوه و شکوه بیشتری نسبت به دیگران دارد و طرحهای شلوغ را پیروی میکند. استفاده از المانهای کهن و باستانی مانند مجسمههای رومی، کندهکاری، و ستونهای تزئینی از ویژگیهای بارز این سبک است. اگر نورپردازی این ساختمانها انجام شود، میتواند جلوه خود را در شب نیز دوچندان کند. این سبک نما بهویژه برای ساختمانهای لوکس مناسب است، هرچند در سالهای اخیر به علت محبوبیت، همهگیری را تجربه میکند، اما منتقدان زیادی دارد که خواهان استفاده از المانهای بومی و اقلیمی هستند.
اصول طراحی نما
اصول طراحی نما بهعنوان یکی از مهمترین جنبههای معماری، در ایجاد شکل و جلوه نهایی ساختمان تأثیرگذار هستند. این اصول به طراحان کمک میکنند تا نماهایی بسیار زیبا، عملی و هماهنگ با محیط را ایجاد کنند که علاوه بر جلبتوجه، ازنظر کارکردی نیز مؤثر و مؤثر باشند. در اینجا، به برخی از اصول اساسی طراحی نما اشاره میکنیم:
تعادل و هماهنگی
نما باید دارای تعادل و هماهنگی در ابعاد، رنگ، و اجزای مختلف باشد تا جلوه زیبایی به وجود آید.
تنوع و تفاوت
ایجاد تنوع و تفاوت در اجزای نما میتواند جلوهای جذاب و دینامیک به ساختمان ببخشد و از تکرار اجزا جلوگیری کند.
همخوانی با محیط
نما باید با محیط اطراف و معماری موجود در محل ساخت همخوانی داشته باشد تا به تعامل مثبت با محیط و فضای اطراف بپردازد.
ملموس بودن
استفاده از مواد و اجزایی که بصیرت بالا و قابللمس باشند، میتواند به ایجاد یک نما جذاب و جاذب کمک کند.
توجه به اصول ملی
در طراحی نما، به اصول و آرمانهای ملی و محلی نیز توجه شود تا ساختمان با محیط فرهنگی و اجتماعی مرتبط شود.
توجه به نور و سایه
طراحی باید با توجه به نور و سایه در طول روز و فصول مختلف سال انجام شود تا جلوهای متفاوت و زیبا به وجود آید.
توجه به کارکرد و کاربری
نما باید با توجه به کارکرد و کاربری داخلی ساختمان هماهنگ شده و ازلحاظ عملکردی مطلوب باشد.
استفاده از فناوری
بهرهگیری از فناوریهای نوین مانند نوآوری در مواد و روشهای ساخت میتواند به ایجاد نماهای مدرن و منحصربهفرد کمک کند.
نمونه طراحی نما
نام پروژه: تهرانپارس – استخر
متراژ: 1850 متر مربع
تعداد طبقات: 5 طبقه روی پیلوت
نام پروژه: آسمان 3
متراژ: 1200 متر مربع
تعداد طبقات: 5 طبقه مسکونی روی پیلوت
نام پروژه: پروژه مسکونی تهرانسر
متراژ: 350 متر مربع
تعداد طبقات: 3 طبقه روی پیلوت
نام پروژه: آسمان 2
متراژ: 850 متر مربع
تعداد طبقات: 4 طبقه روی پیلوت
نام پروژه: منطقه 22
متراژ: 580 متر مربع
تعداد طبقات: 4 طبقه مسکونی روی پیلوت
نام پروژه: زعفرانیه
متراژ: 680 متر مربع
تعداد طبقات: 4 طبقه مسکونی روی پیلوت
نام پروژه: علامه جنوبی
متراژ: 2200 متر مربع
تعداد طبقات: 5 طبقه روی پیلوت
نام پروژه: مرزداران – الوند
متراژ: 950 متر مربع
تعداد طبقات: 4 طبقه مسکونی روی پیلوت
نام پروژه: منطقه 21
متراژ: 750 متر مربع
تعداد طبقات: 4 طبقه روی پیلوت
نام پروژه: اشرفی اصفهانی – سازمان آب
متراژ: 1590 متر مربع
تعداد طبقات: 5 طبقه روی پیلوت
نام پروژه: ستارخان – صحرایی
متراژ: 1428 متر مربع
تعداد طبقات: 5طبقه روی پیلوت
نام پروژه: منطقه 10
متراژ: 480 متر مربع
تعداد طبقات: 3 طبقه روی پیلوت
نام پروژه: خیابان جانبازان غربی – الیاسی
متراژ: 3758 متر مربع
تعداد طبقات: 6 طبقه روی پیلوت
نام پروژه: وردآورد
متراژ: 3541 مت مربع
تعداد طبقات: 6 طبقه روی پیلوت
نام پروژه: وردآورد – یزدی
متراژ: 549 متر مربع
تعداد طبقات: 3 طبقه روی پیلوت
نام پروژه: وردآورد – امام حسین
متراژ: 1443 متر مربع
تعداد طبقات: 4 طبقه روی پیلوت
نام پروژه: منطقه 21
متراژ: 1430 متر مربع
تعداد طبقات: 5 طبقه روی پیلوت
نام پروژه: سازمان آب – کوهدشت
متراژ: 1652 متر مربع
تعداد طبقات: 5 طبقه روی پیلوت
نام پروژه: سعادت آباد – بلوار دریا
متراژ: 1332 متر مربع
تعداد طبقات: 5 طبقه روی پیلوت
نام پروژه: سازمان آب
متراژ: 1590 متر مربع
تعداد طبقات: 5 طبقه روی پیلوت
نام پروژه: منطقه 22
متراژ: 2600 متر مربع
تعداد طبقات: 5 طبقه روی پیلوت
نام پروژه: شهران – خیابان مطهری
متراژ: 3258 متر مربع
تعداد طبقات: 5 طبقه روی پیلوت
نام پروژه: فردوس غرب – بهار شمالی
متراژ: 3505 متر مربع
تعداد طبقات: 5 طبقه روی پیلوت
نام پروژه: طرشت – شهید قلانی
متراژ: 1275 متر مربع
تعداد طبقات: 5 طبقه روی پیلوت
نمای مدرن
طراحی نمای مدرن، از زمان انقلاب صنعتی شکل گرفته است و قوانین قبلی را کنار گذاشته تا سبکهای جدیدی را در طراحی نما معرفی کند. انتخاب رنگها نیز به شکل جسورانه و بدون محدودیت انجام میشود، با این حال، به دلیل اهمیت منظر شهری، استفاده از رنگهای خاصی را ترجیح میدهند. رنگهای شایع در نمای مدرن شامل سفید، خاکستری، بژ، رنگهای روشن، رنگهای خنثی، و طوسی میشوند. در طراحی مدرن، باید بهخوبی توجه کرد که تزئینات به میزان معقول و مناسبی انجام شود و المانها بهصورت پراکنده و زیادهرو نباشند؛ درواقع، در بهترین حالت، از یک الگوی خاص باید پیروی شود.
یکی از ویژگیهای نما مدرن این است که اجزای مختلف نما، ازجمله طرح و ترکیب عناصر، رنگها، مصالح، و غیره، باید با یکدیگر هماهنگ و هارمونی داشته باشند. همچنین، توجه به نورپردازی بینقص از اهمیت ویژهای برخوردار است و اگر به شیوهای حرفهای انجام شود، به زیبایی نمای شما کمک میکند.
در نمای مدرن، خطوط کمتر منحنی و بیشتر عمودی و افقی هستند و اغلب از خطوط صاف استفاده میشود. همچنین، از تزئینات گوشوارهای استفاده میشود، اما در کل، تمایل به استفاده از طرحهای ساده، بدون تزئینات زیاد، و استفاده از فرمهای شکسته در برخی موارد وجود دارد.
طراحی نمای ساختمان
عوامل محیطی مانند اقلیم و نوع آب و هوایی یک منطقه میتوانند تأثیر زیادی بر روی طراحی نمای ساختمان داشته باشند. از دیدگاه معماری و رفاه ساکنان، این موضوع بسیار حائز اهمیت است تا نما بهگونهای طراحی شود که کاملاً با اقلیم منطقه سازگار باشد. برای مثال، در مناطق شمالی کشور، ساختمانها معمولاً دارای بالکنها و پنجرههای زیادی هستند تا گردش هوا فراهم شود و رطوبت در داخل ساختمان حفظ شود.
اما در مناطق کوهستانی مانند شمال غربی، تعداد پنجرهها کمتر است تا جلوی ورود هوای سرد را بگیرند. همچنین، از پنجرههای دوجداره و پیشرفته برای جلوگیری از هدر رفتن انرژی و سرد شدن داخل ساختمان استفاده میشود.
در برخی شهرها و مناطق با بافت تاریخی و منحصربهفرد، نمای ساختمان ممکن است محدودیتهایی داشته باشد. این ممکن است به دلیل تضاد با بافت منطقه و ساختمانهای اطراف باشد که میتواند منجر به ناهماهنگی و نازیبایی جلوه شهری شود. ازاینرو، لازم است در طراحی ساختمانها به این موضوع دقت شود و از مجوزها و مقررات مربوطه پیروی شود.
موضوع دیگری که قبل از شروع طراحی باید موردبررسی قرار گیرد، بودجه است. مقدار بودجه میتواند تأثیر زیادی بر روی سبک نما، بازسازی ساختمان، استفاده از متریالها و کیفیت آنها داشته باشد. اگر بودجه لازم برای طراحی موجود نباشد، طرح قابل اجرا نخواهد بود و فاقد ارزش خواهد بود. به همین دلیل، برنامهریزی دقیقی برای صرف بودجه و تجهیزات لازم قبل از شروع کار ضروری است.
نمای کلاسیک
در نمای کلاسیک، استفاده از مواد خاص مانند سنگهای ارزشمند، به ویژه امروزه، بسیار رایج است. این نوع طراحی، که برای ساختمانهایی با این سبک انتخاب میشود، از سنگهایی همچون تراورتن، گرانیت، مرمر، و مرمرین برای نما استفاده میکند. هزینهی این سنگها متنوع بوده و این امکان را به افراد با بودجههای مختلف میدهد تا از این سبک نما برای ساختمانهای خود استفاده کنند. هر یک از این سنگها دارای ویژگیها و کیفیتهای منحصربهفردی هستند که بهطورکلی همه ارزشمند بوده و زیبایی و استحکام زیادی دارند. استفاده از متریال سنگ، در دکوراسیون داخلی هم به شکل چشمگیری مؤثر است.
- ستونها: یکی از ویژگیهای بارز نمای کلاسیک، استفاده از ستونها است که به ورودی و فضاهای خاص مانند ورودی، جلوهٔ خاصی میبخشد و آن را دعوتکننده میسازد. شاخص نمودن ورودی ساختمان یکی از نکات باکیفیت در نما است که در این سبک به آن توجه زیادی میشود. این کار، علاوه بر معماری ساختمان، با نورپردازی نما نیز انجام میشود که بنابراین در طراحی حتماً باید از متخصصین آن استفاده شود.
- توجه به جزییات و طراحی دقیق تکتک قسمتها: توجه به جزییات و طراحی دقیق تکتک قسمتها نیز از ویژگیهای سبک کلاسیک است. در این سبک، تمامی قسمتها و جزییات نما با دقت و زیبایی طراحی میشوند، که این باعث میشود طراحی یک نما کلاسیک به یک کار دشوار و منحصربهفرد تبدیل شود، اما ازآنجهت ارزش آن بالاتر برای آن برآید و هزینهٔ بیشتری نسبت به دیگر سبکها نیاز باشد.
- ویژگیهای نما کلاسیک: در نمای کلاسیک، ستونها یکی از ویژگیهای شاخص هستند. استفاده از این ستونها حتی در طراحی نما نیز بسیار رایج است. با بودجهی بیشتر و حرفهایتر بودن طراح، ستونها دارای جزئیات بیشتری خواهند بود و ارزش بیشتری به ساختمان افزوده خواهند کرد. انواع مختلفی از ستونها و نحوهی طراحی سرستونها نشاندهندهی سبک نمای کلاسیک و تاریخچهی آن است و باید با سایر اجزا و مواد استفادهشده در نما هماهنگ باشد.
- استفاده از رنگهای روشن: در این سبک، استفاده از رنگهای روشن برای نما معمول است. متریال اصلی برای نما سنگهای با کیفیتی است که دارای رنگ کرم یا شیری هستند و بهراحتی آلوده نمیشوند. این سنگها مانند یک مجسمهی زیبا که با سنگ تراشیده شده است، به ساختمان جلوه میدهند. ترکیبی از تقارن با رنگهای روشن، زیبایی نمای کلاسیک را چند برابر میکند.
نمای 4 طبقه- نمای 5 طبقه
در طراحی نمای 4 طبقه، معمولاً تمرکز بر روی تعادل و هماهنگی بین طبقات و اجزای مختلف ساختمان قرار دارد. ازنظر طراحی، از اشکال هندسی ساده و خطوط صاف استفاده میشود تا نما بهطورکلی به نظر ساده و هماهنگ بیاید. معمولاً در نمای 4 طبقه، از رنگهای متناسب با محیط استفاده میشود که باعث تعادل و آرامش در ظاهر ساختمان میشود. استفاده از پنجرهها و بالکنها به نحوی است که نور طبیعی به داخل ساختمان فراهم شود و احساس باز و روشنایی ایجاد شود.
در طراحی نمای 5 طبقه، به دلیل افزایش ارتفاع ساختمان، تمرکز بیشتری بر روی توزیع مناسب عناصر و جزئیات نما وجود دارد. از اشکال هندسی پیچیدهتر و طرحهای بیشتری استفاده میشود تا به نما شخصیت و جلوهای ویژه ببخشد.
در نمای 5 طبقه، معمولاً از متریالهای مدرن و باکیفیت بالا استفاده میشود که باعث افزایش ارزش و تمایز ساختمان میشود. استفاده از پنجرهها و بالکنها به نحوی است که مناظر زیبا به داخل ساختمان جلب شود و ارتباط بین داخل و خارج ساختمان تقویت شود. همچنین، در نمای 5 طبقه، از سیستمهای نورپردازی حرفهای استفاده میشود تا شبانه روشنایی و زیبایی نمای ساختمان تضمین شود.
سایر خدمات گروه عمارت سازان آروین
انواع سبکهای طراحی نما کدماند؟
طراحی نما کلاسیک، طراحی نما مدرن، طراحی نما اسلامی، طراحی نما باهاوس، طراحی نما رومی، طراحی نما مینیمالیسم
در طراحی نما به چه اصولی باید توجه شود؟
تنوع و تفاوت، تعادل و هماهنگی، ملموس بودن، همخوانی با محیط، توجه به نور و سایه، توجه به اصول ملی، استفاده از فناوری، توجه به کارکرد و کاربری
نمای مدرن چیست؟
در نمای مدرن، خطوط بیشتر عمودی و افقی هستند و اغلب از خطوط صاف استفاده میشود و رنگهای شایع در طراحی نمای مدرن شامل سفید، خاکستری، بژ، رنگهای روشن، رنگهای خنثی، و طوسی میشوند.