طراحی استخر،سونا و جکوزی
طراحی استخر،سونا و جکوزی
استخرها ، سونا و جکوزی میتوانند از الحاقیات فوقالعاده برای خانه شما باشند. همچنین لذت، آرامش و تجملات زیادی را به ارمغان میآورند. آنها نقطه کانونی برای سرگرمی و اوقات فراغت خانوادگی هستند و عاملی غافلگیر کننده را به فضای حیاط خانه اضافه می کنند. طراحی استخر،سونا و جکوزی
طراحی استخر و جکوزی امروزه به یکی از جذابیت های ساختمان های مسکونی، ویلاها، هتل ها و … تبدیل شده است. همچنین چندسالی است در مقیاس بزرگتر ساخت استخرهای شنا در دستور کار بسیاری از ارگان های دولتی و همچنین خصوصی قرار گرفته است.
علاوه براین از استخرها امروزه به عنوان یک روش درمانی نیز استفاده می گردد. همچنین استخرها و مجموعه های آبی به طور مستقیم با سلامتی افراد در ارتباط هستند.
طراحی استخر،سونا و جکوزی
استخر
.
استاندارد های طراحی استخر
طراحی و ساخت استخرو جکوزی تابعی از استانداردهای مهندسی ساختمان است که عدم به کارگیری این استانداردها موجب هدر رفتن هزینه های بسیار زیاد می شود؛ این روزها ساخت استاندارد استخرها نیاز به تخصص ویژه دارد برهمین اساس کارشناسان این حوزه توصیه میکنند که باید طراحی و ساخت استخر و نصب و راه اندازی تجهیزات استخر، سونا و جکوزی باید توسط افراد متخصص این امر انجام پذیرد.
.
.
انواع استخر
استخرها در دو دسته بندی روباز و سرپوشیده طبقه بندی میشوند و دارای کاربریهای متفاوتی می باشند؛ از جمله:
- استخرهای مسکونی
- استخرهای شنای قهرمانی
- عمومی
- تفریحی
- خصوصی
- باغی
- بهداشتی و درمانی
- استخرهای موجود در پارکها، آبنماها و…
اهمیت رعایت اصول ساخت و نکات ایمنی در سازه استخر
به طور کلی در طراحی سازه مخزن استخرها از بتنهای مسلح با آرماتوربندی اصولی استفاده میشود و نحوه توجه طراح و سازنده به اجرای آب بندها و درزهای انبساط، نحوه کارگذاری لولهها و مجاری تأسیساتی و حتی نوع لولهها و اتصالات درون بتن از اهمیت ویژهای برخوردار است.
تمام موارد بالا به این دلیل مهم هستند که وجود احتمال نشتی به دلیل عدم رعایت اصول ساخت و نصب تجهیزات، علاوه بر کاهش مداوم آب استخر، احتمال نشت مخزن استخر و همچنین آسیب دیدگی فونداسیون سازه جانبی استخر نیز وجود دارد.
همچنین تعمیر و نگهداری سازه استخر، موتورخانه و تجهیزات امری است که باید به آن توجه ویژهای داشت تا در صورت وجود سریعاً بتوان از خرابی، آسیب دیدگی نقاط مختلف و دستگاهها جلوگیری کرد.
استفاده از پمپ استخر و فیلتر استخر به صورت اصولی و از برندهای معتبر یکی دیگر از مواردی است که در ساخت استخر باید مورد توجه قرار گیرد؛ سیستم تصفیه استخر مهمترین جزء استخر است که خرابی آن میتواند باعث دردسر زیادی برای کارفرما شود.
.
.
ابعاد و عمق استخرها
ابعاد استخرها نیز در دسته قرار میگیرند:
- 25*13.5 متر که در بعضی اماکن ورزشی به ابعاد 30*10 متر تبدیل میشوند.
- 33*16 متر
- 50*25 متر یا 50*21 متر
عمق استخرها نیز بسته به نوع کاربری آنها متفاوت است:
- استخرهای آموزشی و مخصوص مبتدیان شنا: 70 تا 120 سانتیمتر
- استخرهای عمومی: 125 تا 350 سانتیمتر
- استخرهای قهرمانی: 180 تا 450 سانتیمتر (برای شیرجه با ارتفاع مختلف تا عمق 10 سانتیمتر نیز ساخته میشوند)
- استخرهای واترپلو: برای مردان به ابعاد 30*20 متر و عمق 180 سانتیمتر و برای بانوان در ابعاد 25*20 متر و عمق 180 سانتیمتر
روشهای ساخت استخر
1- ساخت استخر با بلوک سیمانی:
یکی از آسانترین روشهای ساخت استخر، بلوک سیمانی است که به صرفهترین روش برای ساخت استخر ویلایی با حجم کم آب است. استفاده از مصالح و ملات مناسب، آب بندی اصولی و عایق کاری صحیح از مهمترین عواملی است که باید در ساخت آن دقت کافی داشت.
2- ساخت استخر با آرماتور و بتن ریزی:
این روش مطمئنترین و بهترین روش ساخت استخرهای حرفهای با ابعاد بزرگتر و با حجم بیشتر آب است که ساخت آن نیاز به هزینه بیشتر، تجهیزات و مصالح بیشتر و همچنین دقت بیشتری دارد. شیب بندی استخر باید به گونهای باشد که آب درون استخر هنگام تخلیه به یک نقطه در کف استخر هدایت شود.
سیستم تصفیه و گندزدایی استخر
یکی از موارد مهم طراحی استخر انتخاب روشش مناسب و موثر جهت تصفیه و گندزدایی است. با گندزدايي و زلال سازي دائمي ، آب استخر را در سطح بهداشتي قابل قبولي نگه مي دارند. فرآورده اي كه به گونه اي متداول براي گندزدايي به كار مي رود كلرين (cl2 ) است .كارآيي گاز كلرين براي كلر زني، به علت اثرات ذرات اين فرآورده است كه پس از افزودن مقدار معيني از آن به آب، ميكرو ارگانيسم هاي مضر را نابود مي سازد. ولي به دليل اين كه فرآورده مزبور از يك سو داراي خطراتي براي چشم ها و دستگاه تنفسي ميباشد، و از سوي ديگر با اجزاء سازهاي و ديگر تجهيزات تركيب شده و به آن صدمه و آسيب مي رساند و همچنين داراي بو و مزه نامطلوبي است، استفاده از آن بايد با كمال دقت صورت گيرد.
روشهای ضد عفوني کردن آب استخر به صورت زیر می باشد:
- کلر زني
- هيپوكلريت زنها
- كلر مايع
- كلر ـ آمونياك
- برم
- ازن
- پرتو ماوراء بنفش
.
.
کیفیت آب استخر
آب استخر بايد جهت تعيين ميزان كلر باقيمانده، از طريق آزمايش اورتوتوليدين و به منظور بررسي تغييرات مقدار كلر باقيمانده توسط يك دستگاه سنجش كه مقدار استاندارد كلر باقي مانده را با استاندارد مقايسه مي كند، مرتباً تحت آزمايش قرار گيرد. آزمايشي كه براي تعيين ميزان كلر، كلرامين و باريم باقيمانده در آب صورت مي گيرد يك آزمايش كلرومتريك استاندارد با استفاده از اورتوولين است. براي نيتراتها و همچنين عناصر تركيبي كه ممكن است در آب استخر موجود باشند نيز بايد حدود مجازي را منظور نمود.
طراحی استخر،سونا و جکوزی
جکوزی
.
با توجه به مزیت ها و فوایدی که جکوزی در اختیار انسان قرار می دهد، امروزه استخرهای زیادی مجهز به جکوزی هستند.
جکوزی ( Jacuzzi ) نام یک شرکت آمریکایی تولیدکننده وان حمام است. از جکوزی برای رفع خستگی و ماساژ آبی بهره می برند. جکوزی در دو نوع پیش ساخته و ساخته شده توسط معمار وجود دارد. اگر جکوزی خانگی پیش ساخته نباشد میتوان از سرامیک و یا سنگ ساختمانی برای تزیین کف و و برای دیوار از کاشی و یا دیوارپوش استفاده کرد.
ساخت جکوزی نیز تا حدودی همانند ساخت استخر اما در ابعاد بسیار کوچکتر است و فرآیند تصفیه جکوزی نیز با مقداری تغییرات جزیی همانند تصفیه آب استخر است.
آب جکوزی جهت تصفیه ابتدا وارد پمپ میشود و پس از خروج از پمپ وارد سیستم تصفیه میشود، سپس کدورت و چربیهای آب گرفته میشود و بعد از عبور از مبدل، آب موجود در سیکل تصفیه، گرم میشود؛ در انتها کلر به جهت از بین بردن میکروبها به آب اضافه میشود.
در جکوزیها پمپهای فشار قوی تعبیه میشوند که توسط آب جتها وظیفه پرتاب آب به داخل جکوزی را دارند. در کنار پمپ فشار نیز اغلب از پمپهای هوا یا بلوئر برای وارد کردن هوا به داخل آب استفاده میشود.
یکی از مهمترین فواید ساخت جکوزی این است که شما بعد از یک روز پرکار و خسته کننده در حالی که خستگی جسمی شما منجر به خستگی روانی هم شده است، می توانید با ماساژ درمانی داخل آب، قوای بدن خود را احیا کرده و انرژی از دست رفته خود را به دست بیاورید. نحوه ساخت جکوزی به گونه ای است که فرد در داخل یک حوضچه پر از آب قرار گرفته و آب با فشار به کمک فواره هایی به بدن او برخورد می کند. این فشار آب باعث ماساژ دادن عضلات شده و خستگی را برطرف می کند.
نمونهای از تجهیزات جکوزی عبارتند از:
- مبدل حرارتی
- پکیج گرمایشی
- سر جت
- پایه جت
- پمپ جت
- پمپ تصفیه جکوزی
- هیتر جکوزی
- مشعل گازوئیلی
- تجهیزات روشنایی جکوزی
- فیلتر کارتریجی
- فیلتر شنی
- فیلتر دیاتومه
- کلرزن
- گریل
- گرمکن برقی
- اسکیمر
- و…
مراحل ساخت جکوزی:
اگر شما از جمله افرادی هستید که به تازگی قرار است این حوضچه ایده آل را در استخر خود تاسیس نمایید، بهتر است ابتدا با مراحل ساخت جکوزی آشنا شوید:
- در اولین قدم شما باید به کمک یک تیم مهندسی، نقشه ای را برای ساخت جکوزی متناسب با فضایی که برای این منظور در نظر گرفته اید، طراحی نمایید. در این نقشه باید محل دقیق قرار گرفتن جکوزی، اندازه آن، سیستم های لوله کشی و… تعیین گردد. توجه داشته باشید که یکی از مواردی که در مراحل ساخت جکوزی باید در نظر داشت، تک نفره و یا چند نفره بودن آن است. معمولا جکوزی های چند نفره ار در استخرهای عمومی و ساختمان های بزرگ و جکوزی تک نفره را در حمام خانه و به صورت شخصی تاسیس می کنند.
- در مرحله بعد از ساخت جکوزی شما باید به سراغ لوله کشی آن بروید که شامل سیستم تصفیه آب، سیستم گرمایشی و سیستم ماساژ است. نکته بسیار مهم در طراحی سیستم لوله کشی جکوزی، توجه به اندازه لوله هاست که اگر به درستی انتخاب نشوند، آب فشار مناسبی نداشته و نمی تواند عمل ماساژ را به خوبی انجام دهد.
- سپس شما باید برای جت های بالایی و جت های پایینی جکوزی رینگ قرار دهید که از جنس های مختلف ساخته می شود.
- آجر چینی و نهایتا ساخت اسکلت جکوزی از مهمترین مراحل ساخت جکوزی است. آجرچینی باید به صورت کاملا اصولی انجام شود تا استاندارد بوده و فضای یکدستی را ایجاد نماید. از طرفی در ساخت جکوزی توجه کنید که سکویی برای وارد شدن به داخل حوضچه و خارج شدن از آن تعبیه گردد.
- برای این که فشار و حجم آب داخل جکوزی زیاد گردد باید قرار دادن شلنگ و جت های هوا را در ساخت جکوزی لحاظ کنید.
در نهایت هم باید عمل نازک کاری انجام گرفته و بدن جکوزی را سرامیک نمایید.
جکوزی خانگی
جکوزی خانگی به دو دسته یکنفره و چند نفره تقسیم میشود. جکوزی یکنفره مانند وان حمام است. جکوزی خانگی پیش ساخته یکنفره در حمام یا در اتاقها نصب میشود و معمولاً از جنس فایبرگلاس است و اکثر خانواده های ایرانی این نوع جکوزی ها را پسند و نصب می کنند. جکوزی چندنفره که در بازار برای ظرفیت های ۲ نفره تا ۱۲نفره یافت می شوند. ساخت استخر امروزه یکی از محبوبترین اقدامات ساخت و ساز است که در اکثر برجها و آپارتمان های مسکونی نیز مورد اقبال قرار گرفته است.بطوریکه تمام ساکنین آپارتمانها برای ساخت استخر، سونا و جکوزی، خرید لوازم سونا استخر و تجهیزات جکوزی اهمیت ویژهای قائل میشوند.
هزینه ساخت جکوزی
هزینه ساخت جکوزی و سونا با توجه به اجزا و قطعات مورد استفاده در آن، روش های ساخت فیزیکی حوضچه و اتاقک سونا، آماده و پیش ساخته بودن جکوزی و سونا، انواع تجهیزات و برندهای مورد استفاده و ابعاد و سایز جکوزی و سونا بستگی دارد.
طراحی استخر،سونا و جکوزی
سونا
.
.
طراحی سونا بخار
تاریخچه استفاده از سونا بخار به یونان و سپس به روم باستان باز می گردد. در کشورهای مختلف و گذر تاریخ، شکل های مختلفی از سونای بخار و نام های متعدد، دیده می شود. در خاورمیانه نیز اتاق های گنبدی شکل با عنوان حمام بخار وجود داشته که در این منطقه با عنوان ( Hammam ) شناخته شده است. البته این حمام ها در واقع همان گرمابه های سنتی ایرانی بوده که هنوز چند نمونه از آنها مانند حمام گنجعلی خان یا حمام وکیل به جا مانده است.
در هر صورت صرف نظر از آداب و رسوم جوامع مختلف، سونای بخار نقش برجسته ای در بهداشت، سلامت و حتی آداب و رسوم بسیاری از جوامع داشته است. سونای بخار امروزی اتاقکی است با دیواره هایی از سنگ، سرامیک و یا سایر مواد ضدآب که چند دریچه برای تزریق و ورود بخار به آن تعبیه شده و به منظور جلوگیری از نفوذ بخار به خارج از محوطه سونا، دیواره های آن به وسیله موانع بخار عایق شده است. در واقع مهم ترین مشخصه اتاق سونا، مقاومت بالای آن در برابر نفوذ بخار به خارج از آن است. محدوده دمای هوا در سونای بخار 40 تا 50 درجه سانتی گراد و میزان رطوبت نسبی تقریبا 100% می باشد.
.
.
معماری و ابعاد در طراحی سونا
در سونای بخار به منظور جلوگیری از تقطیر بخار بر روی سطوح داخلی و ریختن قطرات آب روی بدن کاربران، بهتر است سقف به صورت شیب دار ساخته شود، که معمولا شیب سقف به ازای هر 30 سانتی متر حدود 5 سانتی متر در نظر گرفته می شود.
همچنین به دلیل آب بندی فضای داخل در برابر رطوبت، لازم است درب ورود و خروج کاملا ایزوله بوده و امکان خروج بخار از طریق شیارها و درزها وجود نداشته باشد. ضمن آن که ارتفاع این در نباید بیشتر از 1.2 متر باشد. معمولا در سونای بخار همچون سونای خشک از دو یا سه ردیف سکو برای نشستن کاربران استفاده می شود که ابعاد آن مطابق آنچه در بخش قبلی ذکر شد خواهد بود. در تعیین ظرفیت سونای بخار برای هر نفر 1 متر مربع فضا در نظر گرفته می شود و بر خلاف سونای خشک، تعبیه کف شوی الزامی است. همچین دهانه خروج بخار باید به اندازه 45 سانتی متر بالاتر از کف باشد.
ظرفیت و طراحی داخلی سونا
براساس یک قاعده کلی به ازای هرنفر باید فضایی به طول 60 سانتی متر بر روی سکوها در نظر گرفته شود. علاوه بر این به منظور ایجاد امکان دراز کشیدن کاربران می توان طول سکو به ازای هرنفر را 1.8 در نظر گرفت.
تلفات حرارتی ناشی از نفوذ یا تهویه هوا
در سونای خشک تعداد دفعات تعویض هوای ناشی از باز و بسته شدن درب سونا، 10 بار در ساعت در نظر گرفته شده که با استفاده از فرمول های تخصصی تلفات حرارتی محاسبه می شود.
مصالح مورد استفاده در طراحی سونا
- سنگ مرغوب
- لایه مانع بخار
- عایق پشم شیشه
- دیوار بتنی یا آجری
- نمای خارج به تناسب محیط
انواع تجهیزات سونا
- هیتر سونا
- دیگ بخار
- سنگ هیتر
- تابلو ترموستات
- تجهیزات روشنایی سونا
- رطوبت سنج
- دماسنج
- ساعت شنی
- ترمومتر
- دریچه چوبی تهویه سونا
- پایه جت
- دستگاه بخار ساز
- شیر تخلیه اتوماتیک بخار ساز
- کنترل پنل هیتر
طراحی استخر،سونا و جکوزی
ساخت استخر، سونا و جکوزی به دلیل حساسیت در ایزولاسیون و آب بدنی کف و دیوارها نیاز به دقت فراوانی دارد، لذا اجرای هر مرحله از ساخت استخر مستلزم زمان لازم و دقت در انتخاب متریال درجه یک و تجهیزات مناسب است. قبل از هرگونه خرید تجهیزات استخر، سونا و جکوزی میتوانید با کارشناسان آروینس مشورت کنید تا بهترین تصمیم را برای ساخت استخر خود بگیرید.
.
.
برای مشاوره با ما تماس بگیرید و یا در واتساپ پیام بگذارید. 09120737242
دیدگاهتان را بنویسید